T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / BESNİ - Sarıyaprak Çok Programlı Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi Bölümümüz Sizleri Bekliyor

Çocuk gelişimi bölümü nedir ne işe yarar?

Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir Hakkında Bilgi

Sizlere bu yazımızda Tercihi yapacak arkadaşların meslek tercihinde bulunurken o meslek hakkında geniş bilgi sahibi olup doğru tercihte bulunmasıdır.

 

Çocuk Gelişimi programının amacı, O -18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, özbakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimi Eğitimcisi yetiştirmektir .

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler;Programın öğretim süresi dört yıldır . Öğretim süresince; Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Sosyoloji, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Özel Eğitim, Aile ilişkileri, Eğitim Felsefesi ve Çocuk Ruh Sağlığı gibi dersler verilmektedir. Ayrıca uygulamalı derslerle ve yuva-anaokulu pratiği gibi staj programlarıyla öğrencilere deneyim kazandırılmaktadır .

 

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları işler Öğrenciler, O – 18 yaş grubundaki bebeklik, okul öncesi, okul ve gençlik çağlarındaki çocukların tüm gelişim alanlarında gelişim düzeylerini belirleme ve izleme; gelişim düzeylerine uygun destekleyici eğitim programları hazırlama, eğitimsel çevre düzenlemesi yapma, program uygulama ve denetleme; programın çocuğa, ailelere ve diğer ilgililere katkı sağlayıp sağlamadığını izleme ve yeni düzenlemeler yapma; ailelere, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme ve işbirliği yapma; toplumu bu konularda bilinç­ lendirme ve çocuk – aile ile ilgili disiplinlerle koordinasyon kurarak çalışma formasyonu ile donatılmış olarak mezun olmaktadırlar.

Çocuk gelişimi ile ilgili hangi bilgi, beceri,tutum ve dav­ ranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel,  psikomotor,zihinsel,dil,sosyal ve duygusal), plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma teknikler ini uygulayan bir alandır .

Mezunların  Kazandıkları  Unvan ve Yaptıkları  İşler Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı mezunları "Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi" unvanı ile görev almaktadırlar 

Çalışma Alanları; Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri, ilköğretim okulları ile resmı ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, gibi okul öncesi eğitim kurumlarında ve çocuk kulüplerinde çalışabilirler. Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir . Kadının çalışma hayatına atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması nedeniyle alan hızla gelişmiş, okul öncesi eğitim kurumlarına olan talep artmıştır . Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır

Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu:

Okul öncesi çocuğun eğitim sorunlarına verilen önem ve açılan yuva, kreş, bakımevi sayısı arttıkça, çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarına duyulan ihtiyaç da artacaktır.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:
-Çocukları sevme ve onlarla beraber olmaktan sıkılmaması
-Çocukların duygularını anlayabilmesi
-Hoşgörülü ve sabırlı olması, insanlarla iyi iletişim kurması
-Gelişim psikolojisine ilgi duyması
-Kendini geliştirme konusunda istekli ve yaratıcı olması gerekir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.06.2020 - Güncelleme: 26.06.2020 14:02 - Görüntülenme: 301
  Beğen | 0  kişi beğendi